Fietspad over oude spoorbaan Eindhoven – Valkenswaard geopend

22 april 2016

Vroeger kon je met de trein van Eindhoven via Waalre naar Valkenswaard en verder naar België. De spoorlijn is jaren geleden al opgeheven en weinigen kunnen zich überhaupt de bielzen en de rails nog herinneren. De spoorbaan was tot voor kort tussen de High Tech Campus en Valkenswaard niet veel meer dan een zandpad en een klein stukje fietspad. Tot voor kort, want nu ligt er een verlicht en geasfalteerd fietspad aangelegd en vrijdag wordt deze officieel opengesteld.

Het fietspad loopt voor een groot deel door de bossen en er zijn geen drukke verkeersaders in de buurt. Niet iedereen zal er daarom lekker fietsen als er geen verlichting zou zijn. Daarom is er langs het hele pad LED-verlichting aangebracht. Omdat voornamelijk het woon-werkfietsverkeer gebruik zal maken van het pad, zullen de lampjes buiten de spitsuren gedoofd worden. Letterlijk ‘doven’, na de avondspits worden de lampjes langzaamaan gedimd.

Hieronder een kaartje van het traject. Er is een vertakking naar het Stationskoffiehuis in Waalre, dat nog herinnert aan de tijd dat hier nog treinen reden.

eindhoven-valkenswaard

Afgelopen 14 april vond de officiële opening plaatsmet de gedeputeerde Christophe van der Maat, wethouders José van Dijk van de gemeente Waalre en Mart Wijnen van de gemeente Valkenswaard en Annemie Driessen van de Fietsersbond Zuidoost-Brabant. Het fietspad loopt van Valkenswaard via Waalre naar Eindhoven en is een van de lokale (Nulplus)maatregelen die vanuit gebiedsontwikkeling Grenscorridor N69 is uitgevoerd. Automobilisten die maximaal 15 km van hun werk wonen, hebben hiermee een comfortabel en snel alternatief. Onder begeleiding van Het Brabants Fietsorkest fietste iedereen vanaf de Merellaan aan het begin van het fietspad in Valkenswaard naar Brasserie het Stationskoffiehuis in Waalre.. Geïnteresseerden kunnen alle ins en outs van het nieuwe fietspad in het bijna 60 pagina’s tellende bestemmingsplan.

Bron: Eindhoven Dichtbij / Fietsersbond Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *