Provincie Noord-Brabant stimuleert fietsgebruik door uitbreiding snelfietsroutenetwerk (+video)

7 juli 2016

Met het nieuwe uitvoeringsprogramma ‘Fiets in de Versnelling 2016 – 2020’ ambieert de provincie dat er in 2020 5 nieuwe snelfietsroutes klaar zijn en aanleg van 4 nieuwe snelfietsroutes is begonnen.

Bekijk hier een korte video.

De provincie wil het gebruik van de fiets verder stimuleren door:

  • het verbeteren van de fietsinfrastructuur
  • het betrekken van werkgevers bij fietsstimuleringsprojecten
  • en het benutten van innovaties op het gebied van de fiets

Ook de inzet van nieuwe technieken als een energie-opwekkend fietspad maakt onderdeel uit van de plannen. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Op dit moment pakken Brabanders al voor meer dan een kwart van alle verplaatsingen de fiets en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar toeneemt. Als provincie willen we die beweging stimuleren want fietsen is goedkoop, goed voor je gezondheid en voor de luchtkwaliteit en het zorgt ervoor dat we minder in de file staan. In het bijzonder investeren we in de aanleg van in totaal negen snelfietsroutes tot 2020. Want met de snelle ontwikkeling die de e-bike doormaakt in combinatie met een goed netwerk van snelfietsroutes pakken steeds meer mensen de fiets in plaats van de auto. Die draaien hun hand niet meer om voor een dagelijkse fietstocht van 15, 20 of zelfs 30 kilometer waar ze normaal voor in de auto of de bus zouden stappen.” Het gaat onder andere om de aanleg van snelfietsroutes Veghel – Uden, Waalwijk – ’s-Hertogenbosch en Roosendaal – Etten-Leur.

Overstap fiets – OV

Het programma ‘Fiets in de Versnelling 2016 – 2020’, dat onlangs door Gedeputeerde Staten is vastgesteld en waarvoor aan Provinciale Staten een bijdrage van € 41 miljoen wordt gevraagd, is een vervolg op de eerdere programma’s op het gebied van fiets. Uit een evaluatie van de vorige programma’s blijkt dat projecten als B-riders een aantoonbare bijdrage hebben geleverd in de overstap van mensen van de auto naar de fiets. Ook de beschikbaarheid van de OV-fiets op stations en goede fietsenstallingen dragen daaraan bij. “Ook in dit nieuwe uitvoeringsprogramma zetten we in op vergemakkelijken van die overstap van de auto naar de fiets. Dat doen we door werkgevers te betrekken bij fietsstimuleringsprogramma’s maar ook door innovaties op het gebied van deelfietsen te stimuleren. In de toekomst van de mobiliteit zal het delen in plaats van het bezitten van een vervoersmiddel steeds normaler worden,” aldus mobiliteitsgedeputeerde Christophe van der Maat.

Energieopwekkend fietspad

Bij de verdere uitbreiding van de fietsinfrastructuur in Brabant wordt de komende jaren nadrukkelijk ingezet op duurzaamheid en slimme technieken. De provincie verkent de toepassing van biobased-materialen en biedt een testomgeving aan om innovaties op het gebied van veiligheid of doorstroming in de praktijk te testen. De provincie realiseert voor 2020 tenminste 500 meter energie-opwekkend fietspad. Ook het delen van kennis en informatie over dit soort methoden met andere partners moet leiden tot het versnellen van fietsinnovaties in Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *