Snelfietsroute // Breda – Etten-Leur

De route
De snelfietsroute Breda – Etten-Leur verbindt het centrum, de bedrijvenconcentraties en woningen aan de westzijde van Breda met het centrum, woningen aan de oostzijde en bedrijfslocaties in Etten-Leur

De fietsroute biedt een goed alternatief voor forenzen en andere weggebruikers die met de auto via de A58, de Liesbosweg/Leurselaan of andere wegen tussen Breda en Etten-Leur rijden. De route biedt hiermee ook verlichting voor de aansluiting van de A58 met de A16 en op de A58 bij de afrit Etten-Leur.

In het jaar 2003 werd de snelfietsroute Breda – Etten-Leur voor het grootste deel voltooid en eind 2004 is de route officieel in gebruik genomen. De snelfietsroute is, vanaf de westzijde van het centrum van Breda tot aan de rand van Etten-Leur, ongeveer 7,5 kilometer lang, heeft vrijliggende, tweerichtingsfietspaden in rood asfalt van 3,5 meter breed. De fietsroute kent 2 verkeerslichten en ligt bij overige kruispunten in de voorrang. Daarna gaat de fietser verder op het stedelijk netwerk van beide steden.

De routeverbeteringen hebben circa € 14 miljoen gekost en zijn voor 80% door de provincie betaald, die zo een voorbeeldfietsroute wilde neerleggen met als doel het interlokale fietsverkeer te stimuleren. Het gebruik is de afgelopen jaar tussen Breda en Etten-Leur verviervoudigd en binnen de stad verzevenvoudigd. De route voorziet in een behoefte !

In het oog springt vooral goede kwaliteit van de infrastructuur en de voorrang voor de fietsers. Daarnaast valt uiteraard de uitkijktoren ‘de bliksemschicht’ langs de A16 op. Bij de opening van de markante toren werd een banier van 14 meter lang met de slogan ‘Fietsen net zo makkelijk’ onthult. Verder zijn er enkele andere herkennings- en rustpunten langs de route.

Mogelijk gemaakt door/ samenwerkende partijen

  • Provincie Noord-Brabant
  • Gemeente Etten-Leur
  • Gemeente Breda
  • Fietsersbond Breda
  • SOAB Adviseurs