Snelfietsroute // Leiden – Den Haag

Berichten en Reacties route Leiden – Den Haag

Route
Tussen Leiden en Den Haag werkt de provincie Zuid-Holland samen met een aantal partners aan twee snelle en comfortabele fietsroutes. Het gaat om bestaande routes, die bijna overal verbreed en geasfalteerd worden. Ook worden onnodige bochten rechtgetrokken en bewegwijzering en verlichting waar nodig verbeterd. Het resultaat: twee snelle, veilige en comfortabele fietsroutes, de Velostrada en de Via 44.

De Velostrada loopt parallel aan de spoorlijn Leiden – Den Haag en is ca. 10 km lang. De route loopt oostelijk van het spoor van NS-station De Vink naar NS-station Den Haag Mariahoeve via Voorschoten en Leidschendam. Er is gekozen voor een ‘virtueel’ startpunt bij NS Station De Vink, omdat bij dit punt fietsers uit verschillende wijken van en naar Leiden en Voorschoten gaan. Ditzelfde geldt voor Mariahoeve waar fietsers uit Den Haag en Voorburg zich verdelen. Het is een route langs woonwijkgrenzen, door landelijk gebied en met een recreatieve uitstraling. Fietsers komen hier geen regionale autowegen tegen.

De Via 44 loopt parallel aan de A44 – Rijksstraatweg (N44) en is ca.  11 kilometer lang. De route loopt ten westen van de autoweg tussen Den Haag en Leiden via Wassenaar. Het virtuele startpunt in Leiden is bij het kruispunt Stevenshofdreef / Haagse Schouwweg en in Den Haag / Wassenaar bij het kruispunt Leidsestraatweg / Waalsdorperlaan. Deze route is vooral bedoeld voor woon-werkverkeer en scholieren.

Unieke samenwerking
De snelfietsroutes worden gerealiseerd door een uniek samenwerkingsverband van verschillende partijen: de provincie Zuid- Holland, Stadsgewest Haaglanden, de Fietsersbond, ANWB en de gemeenten Den Haag, Wassenaar, Katwijk, Leiden, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Het geld voor de verbetering van de twee snelfietsroute wordt beschikbaar gesteld door de provincie Zuid-Holland, Stadsgewest Haaglanden en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Regio
Beide routes zijn onderdeel van het regionale fietsroutenet van het Stadsgewest Haaglanden, Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland en provincie Zuid-Holland. In het Regionaal Verkeer- en Vervoerplan ‘De Regio Verbonden’ van de Leidse Regio en Duin- en Bollenstreek wordt gesproken over een snelfietsroute tussen Leiden en Den Haag met de profilering van een zeer breed fietspad.