Snelfietsroute // Rotterdam – Dordrecht

F16

Open route met de Fietsersbond routeplanner

Op dinsdag 9 september 2014 is de snelfietsroute F16 officieel in gebruik genomen. De F16 is een verbinding tussen Dordrecht en Rotterdam en tussenliggende gemeenten.
De snelfietsroute F16 loopt langs de rijksweg A16, grotendeels over bestaande fietspaden. De afgelopen vier jaar is de fietsroute op verschillende plaatsen geoptimaliseerd. Zo is er een nieuw stuk fietspad aangelegd, op verschillende plaatsen zijn tegels vervangen door asfalt of betondelen en is er gekeken naar de doorstroming. Het doel? De automobilist die op de A16 in de file staat, verleiden om voortaan met de fiets naar werk te gaan.

Nog te doen
De komende periode wordt er nog hard gewerkt aan de bewegwijzering langs de route en aan een campagne om forensen, die niet meer dan 15 kilometer van hun werk wonen, op de fiets te krijgen. Tevens wordt een deel van de route, in Ridderkerk, met de aanleg van de BAR-route (de F15) opgepakt.

F16
De snelfietsroute is mogelijk gemaakt door de stadsregio Rotterdam, de gemeenten Zwijndrecht, Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam, de fietsersbond, het waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De route maakt onderdeel uit van het programma Fietsfilevrij waarmee snelle fietsroutes worden aangelegd op filegevoelige trajecten.

V.l.n.r.: Robert Kreukniet (Zwijndrecht), Jan Willem Immerzeel (stadsregio Rotterdam), Rik van der Linden  (Dordrecht), Johan van Nieuwenhuijzen (waterschap Hollandse Delta) en Jeroen Gebben (Barendrecht). Met op de achtergrond de fietsers van Tourclub de Mol die als eerste over de net geopende F16 fietsen.

V.l.n.r.: Robert Kreukniet (Zwijndrecht), Jan Willem Immerzeel (stadsregio Rotterdam), Rik van der Linden (Dordrecht), Johan van Nieuwenhuijzen (waterschap Hollandse Delta) en Jeroen Gebben (Barendrecht). Met op de achtergrond de fietsers van Tourclub de Mol die als eerste over de net geopende F16 fietsen.